Hiperangüle ve Macintosh Videolaringoskopların Karşılaştırılması:Zor Havayolu Üzerine Bir Çalışma
Makale #1. Zor havayolunu entübasyonu her acilcinin mutlaka karşılaştığı bir olgu. Bu çalışmada bu hastalarda hangi videolaringoskopinin daha etkin olduğu araştırılmış
MAKALE
Giriş:Videolaringoskopi, trakeal entübasyonu kolaylaştırmak için birinci basamak bir teknik olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır . Buna göre, videolaringoskopi için evrensel bir sınıflandırma yakın zamanda tanıtılmıştır . Hiperangüle videolaringoskopun Macintosh videolaringoskopun daha iyi bir glottik görünüm sağladığı varsayılmış ve hiperangüle videolaringoskop ile daha hızlı trakeal entübasyon ve daha yüksek ilk girişim başarı oranları ile sonuçlanıp sonuçlanmadığı konusunda tartışmalar devam etmektedir. Çalışmaya alınan hastalar kulak burun boğaz ve maksillofasiyal cerrahisine alınan hastalardan zor hava yoluna sahip hastalar seçilmiş. Glottik açıklığını ifade etmek için POGO(percentage of glottic opening) terimi kullanıldı.
Metot: Tek merkezli ,open label ( hem araştırmacılar hem de katılımcılar katılımcılara hangi ilacın [veya diğer müdahalenin] verildiğini bilir),hasta körlü randomize kontrollü bir çalışma olarak planlanmış. Çalışmaya 18 yaş üzeri, KBB ve Maksillofasiyal cerrahiye girecek elektif vakalardan zor hava yolu olacağı düşünülen hastalar dahil edilmiş. Çalışma uygulayıcıları en az 5 yıllık deneyime sahip anestezistlerden seçilmiş ve bu kişilere her iki cihazla ilgili eğitim verilmiş. Çalışmada her iki grupta da 91 hasta olup çeşitli nedenlerle çalışma dışı bırakılan hasta yoktur. Çalışmanın birincil sonucu, POGO skoruydu.İkincil sonuçlar arasında başarılı trakeal entübasyon insidansı; ilk tekniğinin başarılı olma insidansı (farklı bir laringoskop veya trakeal entübasyon tekniğine geçiş yapılmadan); ilk denemede başarı insidansı ; trakeal entübasyon süresi (trakeanın entübe edilmesine kadar olan süre); ilk denemede başarılı trakeal entübasyon süresi (trakeası tek bir denemede entübe edilen hastalardaki trakeal entübasyon süresi); en iyi görünüme ulaşma süresi (cihazın takılmasından en iyi glottik görünüme kadar olan süre); trakeal tüp yerleştirme süresi (en iyi glottik görünüme ulaşmadan trakeanın entübasyonuna kadar olan süre); videolaringoskopiden sonra hastaların elektronik sağlık kayıtlarına belgelenen zor hava yolu uyarıları insidansı ; bougie gereksinimi; trakeal entübasyon denemeleri sayısı; laringoskopi denemeleri sayısı; ve hava yolu ile ilgili advers olayların insidansı (laringospazm; aspirasyon; kanama ve diş yaralanması dahil hava yolu veya oral travma; glottik şişlik; hipoksemi (SpO2 < %90); ve hipotansiyon (sistolik kan basıncı < 70 mmHg)). İşlem uygulayıcıları, trakeal tüp yerleştirmeyi takiben hemen görsel analog skalaları (0–100 ) kullanarak glottik görünüm ve trakeal tüp yerleştirme kolaylığını değerlendirdiler.
Sonuçlar: Ortanca POGO değeri, hiperangüle videolaringoskop blade ile %89 (%69–99 [0–100]) ve Macintosh videolaringoskop blade ile %54 (%990 [0–100]) idi. Ayrıca, ciddi görüş bozukluklarının (yani vocal cordların görülmemesi) oranı, hiperangüle videolaringoskop blade ile Macintosh videolaringoskop “blade ” e kıyasla %30 daha düşüktü (%5'e karşı %35.). Ayrıca, ilk denemede başarı oranı, hiperangüle videolaringoskop blade ile Macintosh videolaringoskop blade kıyaslandığında %30 daha yüksekti (%97'ye karşı %67). Şekil 3, her iki grupta da ilk denemede başarıya ulaşma ve birinci basamak tekniğinde başarıya ulaşma oranlarının zamana bağlı olarak kümülatif olarak görülme sıklığını göstermektedir.Hiperangüle videolaringoskopi grubuna ayrılan hastada bir hastada işlem i birden fazla denemeye rağmen başarısız oldu ve trakeostomi yapıldı. Macintosh videolaringoskopi grubuna ayrılan hastalarda, birinci basamak teknik 12 hastada (%13) başarısız oldu; tüm vakalarda kurtarma tekniği olarak hiperangüle videolaringoskopi başarıyla kullanıldı.Hiperangüle videolaringoskopi grubunda en iyi glottik görünüme ulaşma süresi ve sürecin entübasyon süresi daha kısaydı.Sadece tek bir girişimde başarılı olanlarda süre konusunda anlamlı farklılık görülmedi.İşlem uygulayıcılarının işleme verdikleri vas skoru hiperangüle videolaringoskop kullanan grupta (glottik görüntü kalitesi açısından) daha yüksekti fakat tüp yerleştirme açısından anlamlı fark saptanmadı.
Tartışma:Hiperangüle videolaringoskopiler, daha belirgin açılarla tasarlandığı için, Macintosh videolaringoskopilere göre daha iyi bir glottik görünüm sağlayabilir ve zor hava yollarında daha iyi performans gösterebilir.Beklenen zorlu hava yollarında hiper- açılı videolaringoskopinin, Macintosh videolaringoskopiye göre daha iyi bir glottik görünüm sağladığını, daha yüksek ilk deneme başarı oranları ve daha hızlı trakeal intübasyon süreleri sunduğunu gösterdik. Çalışmanın kısıtlılıkları tek merkezli olması,sadece tek bir marka cihazların incelenmiş olmasıdır.
Yorum:Acil servislerde hiperangüle blade kullanımı yaygın değil.Ben mesela böyle bir blade çeşidi olduğunu bilmiyorumdum.İlk kez gördüm.Zor hava yoluna sahip hastalar için kullanımının ileride artması muhtemel. Bu konuda bir farkındalık olması açısından güzel bir makale.